Tuesday, November 3, 2015

PULPA GOMBAK – Pada 16 hingga 18 Oktober 2015, seramai 14 orang peserta telah menyertai Jambori Membangun Pemuda (Jambori GUNDA) yang telah dianjurkan oleh Persatuan Pelajar Islam Malaysia (PKPIM) Unisel. Objektif Jambori tersebut diadakan adalah untuk memberi pendedahan suasana di alam kempus dan kelibatan aktif seorang mahasiswa ke dalam persatuan. Dalam kesibukan mahasiswa di dalam membuat kerja kursus, para peserta telah memilih untuk mengikuti Jambori tersebut bagi membina jati diri dan membangun potensi diri. Teringat saya pada pesanan Pak Natsir iaitu “pemimpin tidak lahir di bilik kuliah tetapi tumbuh sendiri dalam hempas pulas kancah, muncul di tengah-tengah pengumpulan masalah, menonjol di kalangan rakan seangkatan lalu diterima dan didukung oleh ummat”.
            Perbagai aktiviti dan pengisian diberikan kepada para peserta. Antaranya cara berpidato dengan baik, realiti di alam kampus, hamba dan khalifah dan sebagainya lagi. Di dalam pengisian tersebut, Kak Hafidzah salah seorang jemputan, telah menyatakan bahawa seorang mahasiswa perlu untuk meneroka segala yang ada bagi mendapatkan pengalaman dan ilmu. Seorang mahasiswa juga perlulah mengelakkan diri dengan dengan penyakit 3K iaitu kelas, kafe dan katil. Tambahan pula, bagi mengiatkan diri aktif di dalam persatuan, mereka hendaklah pandai dan bijak dalam mengatur jadual. Kita juga hendaklah berhati-hati dalam pemilihan kawan supaya kita tidak tercicir dan terjebak di dalam perkara-perkara yang tidak baik. Antara ciri-ciri kawan baik ialah pertama ialah apabila dia melihat kawannya teringat pada Allah, kedua ialah apabila dia mendengar kata-kata kawannya bertambah ilmunya, ketiga ialah apabila melihat kerjanya dia teringat pada hari akhirat.
Selain itu, teringat saya pada pesanan Presiden Persatuan Kebangsaan Pelajar Islam Malaysia (PKPIM) Saudara Fazril menyatakan untuk menjadi seorang mahasiswa yang berguna hendaklah sentiasa mengamalkan 3 perkara iaitu : jangan tidur selepas subuh, sentiasa membawa buku ke mana sahaja dan yang terakhir ialah sentiasa memberi sumbangan pada yang lain. Oleh sebab itu, seorang mahasiswa hendaklah bijak dalam menguruskan masa supaya mereka tidak terlepas sebarang peluang ketika berada di alam kampus.No comments:

Post a Comment

Related Posts with Thumbnails